Magyar feltalálók – ötnyelvű kiállítás a „felhőben”

A Deák Ferenc/Eroilor utca Főtér felőli végén található ifjúsági sátor az a hely, ahol ha esik, ha fúj, ha hét ágra süt a nap, babzsákokra huppanva, hófehér függönyök védelme alatt lazíthatunk a színes programok kavalkádjában. A pavilon terei a benne szervezett eseményektől függően változtathatók, a fehér függönyök elhúzásával kisebb-nagyobb terekké alakíthatók. Ez az ötletes megoldás szinte azt az érzetet kelti, mintha egy felhőn üldögélve vennénk részt az ifjúsági sátor programjain.

Az Ifjúsági sátor szervezői idén is érdekes programokkal várták az érdeklődőket: többek között itt volt az ETDK-nyertesek bemutatkozása, az Interaktív KMDSZ-múzeum, de vannak állandó kiállítások, tevékenységek is, például a Mi fán terem a cserkészet? című roll-up kiállítás, Honfoglaló-társasjáték, Chill Zone, olvasósarok, fotófal, karikatúrakészítés és sok minden más.

Mi a Magyar feltalálók ötnyelvű kiállítását vettük jobban szemügyre. A 20. század elején a magyar tudományos élet soha nem látott fejlődésnek indult, tucatnyi tehetséges fiatal került ki a magyar iskolákból, egyetemekről. A magyar kutatók kutatásaik révén olyan technikai újításokhoz járultak hozzá, amelyek mindmáig meghatározzák hétköznapjainkat. A kiállítás célja egy többnyelvű tárlat bemutatása, amelyből kitűnik, hogy egyszerű és tehetséges emberek mennyire befolyásolták a 20. század tudományos világát

Magyar, román, angol, német és francia nyelven olvashatunk pár mondatot és láthatunk képeket az egyes feltalálókról és találmányukról. Minden járókelő számára elérhető módon, a sátor körül, faállványokra helyezték el az ismertető anyagokat. A táblákról olyan világhírű feltalálók köszönnek vissza, mint Anisits Ferenc, Dobos József, Gábor Dénes, Irinyi János, Neumann János, Pulitzer József, Rubik Ernő és még sokan mások.

Csata Réka