Terra Incognita: fókuszban Kárpátalja

Számos érdeklődő gyűlt össze szombaton délben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem belvárosi épületében, a Bocskai-házban, ugyanis egy aktuális forró téma volt terítéken. A 6. Kolozsvári Magyar Napok szervezői hangsúlyosan Kárpátaljára fókuszálták az erdélyi nemzetrész fővárosában fesztiválozók figyelmét. Tudatosan alakították ki idén a fesztiválnak ezt a jellegét, különböző eszközökkel próbálván tompítani az ukrán-orosz válság által előidézett, kárpátaljai humanitárius katasztrófa hatásait. Az idei magyar napok résztvevői Kárpátaljával foglalkozó előadásokon vehettek részt, üzeneteket küldhettek a 8843-as számra, amellyel sms-enként 2 eurót adományozhattak a kárpátaljai gyerekek számára, továbbá három színben, árban különböző karkötő megvásárlásával is támogathatták őket, illetve a „Kárpátalja” jeligével, a Kincses Kolozsvár Egyesületnek utalt pénzadományokkal. A magyar napok különböző előadásainak a szervezői, előadói egymástól függetlenül Kárpátaljával foglalkozó eseményeket szerveztek. „Ez is azt bizonyítja, hogy bár határok választanak el minket, de egymás segélykiáltását meghalljuk, sőt ha testvéreink valahol a világban segítségre szorulnak, kérés nélkül is adunk” –állapították meg a Bocskai-házban szervezett rendezvénysorozatra összegyűlt tömeg érdeklődését méltatva a szervezők.

A Bocskai-ház Óváry-termében a kárpátaljai születésű Kovács Sándor író, matematikatanárnak Ahol a Tisza születik c. filmjét, illetve ezt megelőzően, az előtérben kiállított, Párbeszéd Kárpátaljával c. fényképkiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

További programpontok, a Verecke, Nomen est omen vetítése volt, majd beszélgetés az országrész zavaros jelenéről, és kétes jövőjéről Füzesi Magda költővel és Debreceni Mihály tévés szerkesztő, műsorvezetővel. A több órás érdekes programsorozatot Dinnyés József verséneklő előadása tette kellemesebbé.

Az eseményre meghívták a kilencvenöt éves Skultéty Csaba közírót, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársát, de egészségügyi okok miatt nem jelent meg, ellenben levélben küldte el üzenetét a jelenlévők számára. A Kárpátalja-szakértő ebben ír az Erdélyhez kapcsolódó emlékeiről, a kárpátaljai magyarságot módszeresen megsemmisítő szovjet hatalom tetteiről, ezeket illetően egy KBG tiszt által kiszivárogtatott bizonyítékokról, arról, hogy Kárpátalja a többszörösen meggyalázott föld, amelynek keserves vészkiáltásait még mindig nem hallja meg a világ. Arról, hogy Kárpátalja egyféle terra incognita, amiről senki sem hallott, és senkinek sem számít.

Kovács Sándor a Fekete, Fehér és a Szőke Tiszát bemutató filmje után elmondta: „Szeretném, ha mindenki tudna három dolgot Kárpátaljáról. Itt van Vereckei-hágón a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékműve. Itt születik a magyarok szent folyója, a Tisza. Itt bontotta ki zászlaját a legnemesebb szabadságharc, a Rákóczi-féle szabadságharc.”

Varga-Mihály Márton