Sepsiszentgyörgy vs. Kolozsvár: verseny-, nem vetélytársak

A TIFF-házban gyűltek össze péntek délután a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi képviselők és „szurkolók” az Európa Kulturális Főváros ügy kapcsán. Kolozsvárt Horváth Anna RMDSZ-es alpolgármester, Szakáts István és Florin Moroșanu, a Kolozsvár 2021 – Európa Kulturális Fővárosa munkatársai képviselték, Sepsiszentgyörgy részéről pedig Sztakics Éva alpolgármester, Veres-Nagy Tímea és Barta Mónika a Sepsiszentgyörgy 2021 – Európa Kulturális Főváros részéről voltak jelen. Hegedüs Csilla volt kulturális miniszterként szólalt fel és kérdezett a képviselőktől, a beszélgetést Anca Simionca csíkszeredai szociológus moderálta.

A teltházas közönség nem összecsapást látott, amennyiben erre számított volna. A beszélgetésben többször fényt derült arra, hogy bár mindenki a saját projektjének szurkol, lehetőséget lát versenytársa koncepciójában is.

A sepsiszentgyörgyi szervezőket az identitáskeresés koncepciója vezérli, a város Székelyföldet képviseli Csíkszereda, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós támogatásával. A kolozsvári projekt vezérelvéről Florin Moroșanu kifejtette, a civilizáció és nyugatiság jeligék mentén építik fel a versenyképes pályázatot.

Sztakics Éva úgy gondolja, hogy egy város abban kell fejlődjön, amiben erős, amihez jól ért. Sepsiszentgyörgy az egyik olyan romániai város, amely a legtöbb pénzt költi a kultúrára, ezért a kezdeményezőknek természetszerűen jött a művészeti irányvonal továbbgondolása. Közvetlen találkozásokat igyekeznek előidézni az emberek és művészet között, több olyan művészeti projektben gondolkodnak, amelyek utcán, köztereken történnek.

Jogos kérdésfelvetés volt Hegedüs Csilla részéről, hogy a két város milyen mértékben elégíti majd ki a teljes romániai lakosság igényét, mivel szem előtt kell tartani, hogy a nyertes város nem csak egy-egy régiót, hanem az egész országot fogja képviselni Európában. Erre válaszként közös egyetértés született, jelen esetben túl kell lépni az anyanyelven és szükségszerű együtt gondolkodni. Szakáts István szerint a projekt feladata a kulturális különbségek konstruktív összekapcsolása.

Egymás terveiről szimpátiával beszéltek, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere határozottan úgy gondolja, hogy Kolozsvárral versenytársak, semmiképpen nem vetélytársak. Moroșcanu azt érzi, hogy amennyiben Sepsiszentgyörgy, Székelyföld képviselőjeként megnyeri a kulturális főváros címet, a románok frusztrációja feloldódna a magyarokkal szemben és egy ilyen eredmény esélyt adna a jobb viszony kialakulására.

A pályázatokat október elejéig kell benyújtani, a 12 tagú zsűri december 10-ig értékel, majd a végleges eredmény 2016-ban születik meg.

Tasi Annabella