Polgár Judit: A legjobb doppingszer a siker

Első alkalommal szervezték meg a kincses városban a Kolozsvári Erkel Ferenc Sakk-napokat. A rendezvény péntek délután két órakor startolt a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György dísztermében, ahol Dr. Seszták Miklós magyar fejlesztési miniszter társaságában Nagy Elek beszélgetett a sakk koronázatlan királynőjével, a sakk nemzetközi nagymesterével, Polgár Judittal. Solymosi Zsolt, a kollégium aligazgatója nyitóbeszédében úgy méltatta a sakkozót, hogy bár ebben a 114 éves épületben, 458 éves intézményben az idők során jártak már nagy mesterek, ez az első alkalom, hogy egy világklasszis nagymester ül itt közöttünk.

Judit eredményeit oldalakon keresztül lehetne sorolni, mindent megnyert, ami megnyerhető a sakk világában, hangzottak el a méltató szavak, majd említésre került néhány legfontosabb díja: többek között idén augusztus 20-án Áder János magyar köztársasági elnök a legnagyobb magyar állami kitüntetéssel honorálta a sakkozó munkáját, éspedig a Szent István-rend odaítélésével.

Eredményei fontosabb címekben: a világranglista vezetője több mint 25 éven keresztül, legfiatalabb nagymester a világtörténelemben, hétszer nyerte el a sakk Oscar-díjat, egyedüli sakkozó, aki mind férfi és női kategóriában nyert érmet a Sakk Olimpián, egyedüli lány, aki kétszeres nyertese a fiúk Fiatalok Sakk Világbajnokságának, az első nő, aki az abszolút ranglista első tíz helyezettje közé került, az első nő, aki Európa-bajnokságot nyert. Megszámlálhatatlan díjon, nyereményen és nyertes játékon van túl, ezek közül pedig sok Juditnak a női mivoltára is utal.

A sakk világának erről a vonzatáról bőven beszámolt, többek között hajmeresztő esetekről. A kérdésre, hogy érte-e bármilyen atrocitás vagy rossz bánásmód, találkozott-e negatív megjegyzésekkel amiatt, hogy „kis fruskaként” megverte a férfi nagymestereket, Judit elmesélte, hogy legyőzött ellenfelei között akadt olyan, aki perceken keresztül verte a fejét a lift ajtójába, aki felborította a sakktáblát, nem ráztak vele kezet a játszma után, de olyan is akadt köztük aki játék közben odasúgta egy közelben ácsorgó férfi kollegájának, hogy nézd már, egy nővel sakkozom, mi lesz holnap? Egy kutyával kell majd sakkozzak? Judit a legkevesebb sértődöttséggel vette tudomásul férfi ellnefeleinek hímsovén hozzáállását, mindez őt inkább motiválta, mintsem eltántorította volna attól, hogy egy teljességében férfiak által dominált sport legjobbja akarjon lenni. Elmesélte: mielőtt ő feltűnt volna a sakk világbajnokságok színterén, női konkurensek nem lévén a versenyzői listán, az eseményeknek helyet adó épületek női mosdóit is a férfiak használták. Így találkozhatott egyszer Kasparovval a mosdóban, akinek jelezte, jobban tenné, ha ezentúl a férfiak számára fenntartott mosdót használná, ugyanis, mint mondta: “terveim szerint sokág fogok a bajnokságok mosdóiban megjelenni”.

Polgár Judit elmesélte, a kolozsvári eseményre több okból is fontosnak tartotta, hogy ellátogasson. Egyrészt a kíváncsiság hajtotta Erdélybe, másrészt hallott a Kolozsvári Magyar Napokról: “azt mondták, hogy fantasztikus rendezvény, el kellett jönnöm, hogy meglássam”.
Nagy Elek a nővérével való konkurenciáról is kérdezte, kitérve az irigység aspektusára is. Judit bevallása szerint az a tény, hogy egyre inkább körvonalazódott, ő jobb mint a hét évvel idősebb Zsuzsa nővére, egyáltalán nem szült irigységet a testvérek között. “Saját erőnket egymásénak éreztük” – zárta rövidre a választ. “Én a sakkot mindig nagyon komolyan vettem, de azért mindig játék maradt számomra”.

A kezdetekről beszélve elmesélte, hogy sok trükk az édesanyja játékát figyelve ragadt rá. Hat évesen nyerte az első sakkversenyt, ami bár csak egy háztömb bajnokság volt, de talán már előrevetítette a zsenge korú sakkozó csillogó pályáját.

“Kisgyerekként felnőtteket vertem meg sakkban. El tudják képzelni, hogy ez egy gyereket mennyire motiválhatott. Tiznnégy éves koromra biztosan tudtam, hogy sakkozó akarok lenni. Iskolába nem jártam, csak vizsgázni. A mindennapos hosszú edzéseket néha untam, sokszor rosszul esett. Sok nehézség és negatív vonzat társul egy világbajnoknak készülő gyerek mindennapi teendőihez, de a negatívumokkal szemben összehasonlíthatatlanul több pozitívum volt ebben a történetben. A legjobb doppingszer a siker. Ellenben, nincs az a sikertörténet, amelyhez vezető úton ne lenne kudarc is. Én saját magammal játszom, ha magamat sikerül legyőznöm, akkor az ellenfelemmel simán elbánok. A versenyek során a család támogatása jelent a legtöbbet. Ha lelkileg rendben vagyok, akkor nyerek. Ha az első néhány játékot megnyerem, akkor a további ellenfeleim olyanokat is belegondolnak a lépéseimbe, amik nem valósak, összezavarodnak, a pszichéjük elkezd negatívan dolgozni, és veszítenek. Bár elsődleges titkom a sok edzés, a kritikus helyzetekben megőrzött önbizalom, a félelem kizárása az éles állások alkalmával, egy jó pszichológus, mind olyan dolgok, amelyek nélkül nem igazán lehet valaki világbajnok.”

Polgár Judit személyes vallomásai után beszélt a sakk területén egyre nagyobb teret nyerő, és a sportágat mindinkább segítő illetve ezzel összefonódó számítógépekről. A sakkot megreformálta az internet. Ma már otthon is lehet játszani, nem kell elutazni egy bajnokság helyszínére.

A géppel való játszmákat illetve így fogalmazott: „Nincs annál megalázóbb, mint amikor a számítógép megveri az embert. Nem egy hálás dolog a gép ellen játszani, szerencsére a kalapács még mindig az én kezemben van. a sakk a második anyanyelvem. Nem volt könnyű döntés visszavonulásomat bejelenteni.”

A beszélgetés után a sakk-zseni huszonöt szimultán játékot játszott le az előzőleg bejelentkezett sakkozókkal. Természetesen ellenfeleit mind egy szálig megverte.

Aki bátor, vagy csak szeretne a világklasszissal játszani, az még megteheti, hisz szombaton is lesz sakkozás. Erre előre kell jelentkezni a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. A szombati, amatőr nyílt rapid sakkversenyt Dr. Seszták Miklós, a magyar sakkszövetség volt elnöke nyitja meg.

Szöveg: Varga-Mihály Márton