Belekóstoltunk a középkorba

Ha azt hitte valaki, hogy a Farkas utcából jövet csendesen hazasétál, nagyot tévedett. Már a Báthory István Elméleti Líceumhoz közeledve megcsapja orrunkat egy különleges illat: kizárt, hogy közömbösen elhaladjunk a rotyogó szürke marha pörköltek mellett.

Lovagok, fegyveres vitézek, hangszeres és fáklyás seregek fogadják azokat, akik betérnek a Fogoly utcába péntek délelőttől a Kolozsvári Magyar Napok végéig. A nap mintha erre a rendezvényre tartogatta volna sugarait, esőnek semmi jele, legfeljebb a tegnapinak nyomai maradtak meg a sátrakon.

Míg a felnőttek csak ámulnak a fegyverek, harci felszerelése és öltözetek látványán, a fiatalabbak izgatottan próbálkoznak agyagozással, íjászattal, s örömmel foglalnak helyet a hagyományosan pörgetett körhintán, a legbátrabbak pedig a katapultnál is félelem nélkül állnak sorban.

De aki minden érzékszervünkre sikeresen hatást gyakorolt, az a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke és VIA étterem mesterszakácsa, Barabás Zoltán volt. Elmondása szerint már második alkalommal vesz részt a Fogoly utcai fesztiválon és nagyon jól érzi magát a rendezvényen. Minden érdeklődőnek szívesen válaszol: adott tanácsot már arra is, hogyan pirítsuk a hagymát üvegesre; elmondta, hogyan készítsünk jó mártást, és elárulta azt is, hogy milyen hússal főzzük a pörköltet ahhoz, hogy lenyűgözzük vendégeinket. Érdeklődtünk afelől is, hogy mi a titkos hozzávaló, amivel ezt az ízvilágot eléri? Elmondása szerint mindig zsírral készíti a magyaros ételt, kevés paradicsomot használ a savanykás íz elkerülése érdekében, és csupán fokhagymával, kevés babérlevéllel és egy csipetnyi köménnyel fűszerez.

Az Emese Park naponta 10 és 17 óra között várja látogatóit zenés, kreatív és bátorsági programokkal. A Fogoly utca záró momentuma pedig vasárnap 18 órakor lesz, amikor is egy felvonulás keretében a jelmezesek két óriás bábbal a Főtérre vonulnak.

Bántó Brigitta