Lesz-e magyar összefogás Kolozsváron?

Három párti vitát tartottak a 6. Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt működő Part Sátorban az Erdélyi Magyar Néppárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt Kolozs megyei vezetőinek részvételével.

Szilágyi Szabolcs újságíró, rádiós moderálásával zajlott Csoma Botond (RMDSZ), Keizer Róbert (MPP) és Soós Sándor (EMNP) vitája péntek délben. A résztvevő felek a három párt együttműködésének lehetőségeiről, valamint a 2016-ban esedékes önkormányzati választásokon való indulásról vitáztak. Amíg Soós Sándor egyértelműen az összefogást sürgette, addig Csoma Botond óvatosabban fogalmazott e kérdéskörben, és konkrét megoldási javaslatokat várt, Keizer Róbert pedig leginkább a térség gazdasági fellendülésének lehetőségeiről beszélt.

A Néppárt Kolozs megyei elnöke a beszélgetés elején elmondta: bár viszonylag jól ismerik egymást a most vitába szállt felek, még soha nem volt lehetőségük ebben a formában, akár közönség előtt is, gondolatokat cserélni. Csoma Botond hozzátette: az RMDSZ részéről nyitottak a partnerségre, a kérdés csak az, a felek mivel tudnak hozzájárulni ehhez, s egyelőre korainak érzi bármiféle együttműködésről beszélni. „Nehezen tudok együttműködést elképzelni akkor, amikor folyamatos bírálatok érik az RMDSZ-t. Ugyanakkor nem áthidalhatatlanok ezek az ellentétek, s az MPP-vel már korábban is folytak egyeztetések” – mondta az RMDSZ Kolozs megyei elnöke.

Keizer Róbert a magyarországi nagybefektetők Kolozsvártól való távolmaradásáról beszélt, valamint a térség gazdasági fellendülésének lehetőségeit vizsgálta, de részletekbe menően nem tért ki arra, hogy mit gondol a 2016-os önkormányzati választások három párti együttműködéséről. Az MPP politikusa nem zárkózott el az egyeztetésektől, de határozott véleményt nem fogalmazott meg.

Soós Sándor véleménye szerint azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya miatt biztosított egy-egy magyar jelölt győzelme, megengedhető, hogy több magyar párt is versengjen a szavazatokért, szórványban azonban a magyar pártoknak kötelességük együttműködni az erős képviselet megteremtése érdekében.

Csoma Botond elmondta: meglátása szerint a 2012-es önkormányzati választásokon sem az MPP-nek, sem a Néppártnak nem sikerült megszólítaniuk az RMDSZ-ből kiábrándult szavazókat. „Csak parttalan kritikából nem lehet együttműködés. Sokkal inkább kellene fókuszálnunk a projektalapú, konkrét cselekvési terveken nyugvó partnerségre, melyről egyelőre még nem beszélhetünk” – jelentette ki az RMDSZ-es politikus. Erre reagálva Soós egy kezdeményezéssel élt: arra szólította fel a másik két párt képviselőit, hogy közösen hozzanak létre egy olyan jegyzéket, melyben a Kolozs megyei kisebb-nagyobb településeket sorra véve felmérik, hol, milyen problémákkal kell szembenézniük, s milyen megoldási javaslatokat találnak ezekre. A jelenlévő politikusok nem zárkóztak el a kezdeményezéstől, azonban további egyeztetések szükségességéről beszéltek.

A beszélgetés végén moderátori kérdésre válaszolva a Kolozs megyei politikusok elmondták: mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a Kolozsvári Magyar Napokon létrejött párbeszéd folytatódjék, és rendszeres egyeztetés jöjjön létre a három magyar párt között.