Schiffer—Gulyás vita autonómiáról és szomszédságpolitikáról

Mintegy a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban megtartott beszélgetés folytatásaként, a 6. Kolozsvári Magyar Napokon is sor került Schiffer András LMP-elnök és Gulyás Gergely fideszes politikus vitájára.

Toró Tibor politológus moderálásával zajlott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Bocskai-házában a leginkább anyaországi belpolitikai témákról szóló beszélgetés, noha a vita címben is megjelölt témája a nemzet-, kül- és szomszédságpolitika volt.

 

Schiffer András a beszélgetés elején leszögezte: sérti Magyarország érdekeit az anyaországi pártok brüsszeli egymásnak feszülése s az, hogy az európai színtéren is belpolitikai csatározásokat vívnak. A Lehet Más a Politika társelnöke nehezményezte Orbán Viktor azon kijelentését, melyben a magyar miniszterelnök arról beszélt: az értékalapú magyar külpolitikát felváltotta az érdekalapú külpolitika, melyben – Schiffer András szerint – már nincs helye a határon túli magyar autonómiatörekvések képviseletének. „A felelős nemzetpolitikának tartózkodnia kéne attól, hogy olyan helyzetekbe kerüljön, ami árt a külhoni magyarságnak” – jelentette ki Schiffer.

Gulyás Gergely a vita során elismerte: Magyarország nemzetközi megbecsültsége nem túl jó, ugyanakkor az anyaország érdeke az érték-alapú külpolitika, s mindenki számára egyértelművé kell tenni, melyek a magyar érdekek. Ehhez kapcsolódva Schiffer András elmondta: akkor lehet egyetértés a nemzetpolitikában, ha a magyarországi pártok nem használják fel a külhoni szervezeteket saját politikai játszmáikban.

A beszélgetés további részében számos belpolitikai téma merült fel, így például vitáztak az orosz-magyar kapcsolatokról, s a magyar kormány legutóbbi intézkedéseiről is.

A kiterjesztett magyar állampolgárság kapcsán Schiffer András elmondta: ha szavazatszerző zsákmányként tekintenek a határon túli magyarságra, úgy egyetlen politikai párt sem képviselheti megfelelően a nemzetpolitikai célokat, s ezért – a politikus szerint – a határon túliakat ki kell hagyni a választási kampányokból. Az LMP politikusa beszélt a nyelvhasználati jogok sérüléséről, s méltatta a kormány azon kezdeményezését, hogy magyarországi gyerek határon túli kirándulását a Nemzeti Alaptanterv szerves részévé tették.

Gulyás Gergely a Nemzeti Összetartozás Napjának létrehozását fontos nemzetpolitikai cselekedetnek nevezte, majd a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogáról vitáztak az LMP politikusával. A beszélgetés végén Gulyás kijelentette: az autonómia ügyét akkor lehet eredményesen képviselni, ha Magyarország olyan államokkal köt szövetséget, ahol már bevett gyakorlata van a különböző autonómiaformák alkalmazásának.

A délelőtti vita végén a közönség soraiból is számos kérdés érkezett az anyaországi politikusokhoz, s ezek megválaszolásával a beszélgetés ismét az erdélyi témák köré szerveződött.