Több száz táncos és félszáznál is több népzenész ünnepelt Kolozsváron

Tizenegy ország, tizenhat nemzeti és regionális kisebbséget képviselő néptáncegyüttes vett részt ma a 17. Szent István-napi Néptánctalálkozón. A találkozó keretében csütörtök délután megáldották a Kárpát-medence kenyerét, ezt pedig a főtéri tánckavalkád követte.

A hangulatot a színesebbnél színesebb népviseletek már megalapozták, a népdalok és csujogatások csak hab a tortán volt. A kedvezőtlen időjárás miatt a népviseleti felvonulás ugyan elmaradt, de aki a New York kávéházban járt különleges élményben részesült: színpompás viseletek, virág- és népi motívúmok, gyöngysorok, hímzett kendők és mellények, erőstalpú csizmák látványa fogadta az érdeklődőket.

 

Mint ahogy az ezelőtti években, idén is szép számban gyűltek össze a folklór kedvelői a Főtéri színpadnál, hogy láthassák a Németországból, Lengyelországból, Lettországból, Fehéroroszországból, Oroszországból, Ukrajnából , Szlovákiából, Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból és Romániából érkező néptáncegyüttesek műsorát.

A gála az együttesek színpadon való bemutatásával vette kezdetét, majd ünnepi beszédet mondott Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese; Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének elnöke, illetve Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A műsor házigazdája, a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes egyben huszadik évfordulóját is ünnepelte a mai gála során.

Szöveg: Bántó Brigitta