A rövidfilm a nagyjátékfilm előfutára

Nemes Jeles László nevével idén rendszeresen találkoztunk a hazai és külföldi sajtóban is, viszont talán kevesebbszer esett szó arról, hogy a Cannes-i díjas Saul fia című film előtt milyen alkotások köthetőek a rendezőhöz.

Csütörtök délután az érdeklődők Nemes Jeles két kisfilmjét láthatták a Sapientia épületében – 2007-ből a 14 perces Türelem címűt és 2008-ból a szintén 14 perces The counterpart magyar-holland koprodukciót. Mindkét alkotás főbb témája a holokauszt, jellemző rájuk az egysnittes megoldás használata.

A vetítésen jelen volt Muhi András producer, aki 2010-ig sok projekten dolgozott együtt a rendezővel. A producer-rendező viszonyról elmondta, hogy kölcsönös bizalom nélkül nem lehet sikereset alkotni: el kell hinniük egymásról, hogy a saját feladatköréhez mindenki jól ért, mivel túl sok anyagi és emberi erőforrás áll kockán ahhoz, hogy a film bebukjon. Többször is párhuzamot vont a levetített filmek és a Saul fia között: a Türelmet kimondottan a nagyjátékfilm előfutárának gondolja, mivel ugyanazon témából merítkezik, csupán más szempontból, illetve a néző mindkettő esetében a kamerával végigköveti a főszereplők összes mozdulatait. Muhi kifejtette, hogy a kisfilmek általában előkészítik a terepet a nagyjátékfilm megrendezéséhez, mert ha nem hallanak előzőleg a rendezőről, nehéz az első nagyjátékfilmmel berobbanni az a köztudatba.

Nemes Jeles László karrierjét tekintve a producer sokszor hangsúlyozta, hogy jó irányba halad, jelenleg az egyik legnagyobb hollywoodi ügynökséggel áll szerződésben, és elárulta, hogy Nemes már benyújtotta a következő filmtervét.
Mi már csak abban reménykedünk, hogy a Saul fiát itthon is hamarosan láthatjuk.


Tasi Annabella