Kávékörkép, avagy mindent a feketéről - Arabica vagy robusta?

Kávéillat és teltház fogadta a kávé szerelmeseit csütörtök reggel a Koffer Könyvesházban, mely a 6. Kolozsvár Magyar Napok egyik különleges helyszíne.

Tudta Ön, hogy mi a különbség az Arabica és Robusta kávéfajták között, vagy miért tartják épp az Arabicát a kávé királyának? Az ismeretlen kávé, mint az ismeretlen anyag című beszélgetése erre is fény derült. Berke Sándor szerint, aki a méltán ismert Koffer Könyvesház tulajdonosa, három dolog szükséges a jó kávéhoz: kitűnő alapanyag, megfelelő technikai felszerelés és helyes elkészítési gyakorlat.

A csütörtöki napon szervezett kávékóstolón – bevezetésként – az alapanyagokról tudhattunk meg érdekes információkat, majd második felvonásban lehetőségünk nyílt ízlelőbimbóink kényeztetésére is, hiszen igazán exkluzív El Salvador-i és etióp kávékülönlegességeket kóstolhattunk.

Pénteken a presszókávé világába kalauzolja el vendégeit a Koffer, szombat reggel pedig a kávé szerelmesei megtudhatják, hogy mi is az otthoni kávéfőzés titka.

Berke Sándor elmondta: fontosnak tartja az ilyen találkozásokat, hiszen sokszor téves információk keringenek a kávéról, s bár sokan fogyasztják, de kevesen tudják igazából, hogy milyen alapanyagból készült egyik kedvenc italuk. A Koffer tulajdonosa szerint a nagy többség két kávéfajtát ismer: az Arabicát és Robustát.

Az Arabica a világ kávétermelésének mintegy háromnegyedét teszi ki, s legismertebb típusai a Typica és a Bourbon. Etiópiából, Dél-Szudán vidékéről származik, több ezer őshonos változatot is lehet találni, de még mindig fedeznek fel új fajtákat. Erről a térségről került az Arab-félszigetre és onnan hódította meg az egész világot, a gyarmatosítási folyamatok során. A kereskedők világába, a zöld kávébab, „aranyat” ért, becsbe is tartották és vigyázták, hogy ne lehessen kilopni, mert volt időszak, amikor fizetési eszközként tartották nyilván.

A Robusta, ahogy a nevéből is gondolnánk, egy szívósabb, ellenállóbb fajta. A robustának tényleg robosztus, erőteljes a cserjéje, és akár a 10 méteres nagyságot is elérheti. A kávészemei kisebbek, mint az Arabicáé, viszont többet is terem, ezért kedvezőbb az ára. Termesztik Nyugat- és Közép-Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Brazíliában is.

A kávékóstolón elhangzott: a bevásárló-központokban árult tömeg-kávé árai jelentősen alacsonyabbak, de nagyon keveset is tudunk róluk, hiszen nincs feltüntetve a csomagoláson semmiféle információ, ami a termelőt vagy az alapanyagot illeti.

Megtudtuk továbbá, hogy nagyon rosszul teszi az, aki a régi tévhiteket betartva, cukorral és tejjel ízesíti kávéját, hiszen a tej hozzáadása semlegesíti a kávéban lévő csersavat.

Legyen reggel, vagy épp este, esős- vagy jó idő, mindenképp érdemes betérni a Kofferbe. Kihagyhatatlan élményben lehet részük egy csésze minőségi kávé elfogyasztása és egy jó könyv olvasása közben.

Csata Réka