Pécs-Kolozsvár testvérvárosi kapcsolatáról a Part Sátorban

A Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján megnyílt az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Minta ifjúsági szervezet, a Vigyázó Egyesület és a Kolozsvári Magyar Állampolgárok Klubja által közösen működtetett Part Sátor. Az első tematikus beszélgetésen a Kolozsvár és Pécs közti testvérvárosi kapcsolat került górcső alá.

Őri László, Pécs alpolgármestere, Decsi István, Pécs önkormányzatának fideszes frakcióvezetője és Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke vett részt azon a beszélgetésen, mely Soós Sándornak, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnökének moderálásával a két város között immár negyed évszázada létező testvérvárosi kapcsolatról szólt.

A beszélgetés elején a moderátor felidézte: néppártosokként már kétszer is részt vettek pécsi kampányban, ahol a helyi Fidesz csapatát erősítették, s melynek köszönhetően baráti viszony alakult ki a két szervezet között. „Mindig hasznos egy politikai pártnak, ha egy másik szervezettől tanulhat. Pécsen számos hasznos tapasztalatot szereztünk, ráadásul azóta is keressük az együttműködés további lehetőségeit” – mondta Soós Sándor.

Őri László alpolgármester elmondta: az immár több mint 25 éve fennálló kapcsolat, noha a Funar-korszak idején kevésbé volt intenzív, mindig is tartalommal teli, aktív együttműködést jelentett, melyet Pécs 2010-es európai kulturális fővárosi címe csak még intenzívebbé tett. Őri üdvözölte a tényt, hogy Kolozsvár is pályázik a 2021-es kulturális fővárosi címre, s ennek apropóján kitért otthoni tapasztalataira, a fővárosi rang gazdasági és kulturális előnyeire, valamint buktatóira is. Az alpolgármester moderátori kérdésre elmondta: fontosnak tartja, hogy milyen tartalmi együttműködés van a két város között, melyben kiemelkedő szerepük van az egyetemeknek, civil szervezeteknek és kulturális intézményeknek. „Nem elég csupán közös nyilatkozatok szintjén bizonyítani a testvérvárosi kapcsolatot: közös eseményekre is szükségünk van, melyek összekötnek minket, s melyek során még jobban megismerhetjük egymást” – mondta Őri László.

Decsi István megköszönte a néppártos tisztségviselőknek, hogy a 2014-es választások során kétszer is segítették a pécsi Fidesz kampányát. „Rövid időn belül három választással is meg kellett birkóznunk. Jó érzés volt, hogy az országgyűlési- és önkormányzati választásokon számíthattunk határon túli barátokra is, akik segítettek a kampány emberpróbáló pillanataiban” – mondta a Fidesz pécsi frakcióvezetője.

Fancsali Ernő kitért a romániai államelnök-választást megelőző kampányidőszakra, ahol beszámolója szerint a pécsi Fidelitasz tagjai viszonozták a korábbi néppártos segítséget. A kulturális fővárosi projektre utalva a Néppárt kolozsvári elnöke elmondta: a pályázó romániai városok közül nyilvánvalóan Kolozsvárt kell támogatnunk, de a város pályázata képmutató, hisz egy nem létező multikulturalitásra hivatkozik. „Nem beszélhetünk egy valóban európai, sokszínű városról akkor, amikor a kétnyelvűség kérdéskörét sem sikerült még megnyugtatóan rendezni és folyamatos támadások érik a szabad nyelvhasználat jogát” – utalt ezzel is Fancsali a néhány napja, a Kolozsváron kihelyezett jegy-automaták magyar feliratainak eltűntetésére.

Ezt követően az anyaországi vendégek részletekbe menően ismertették Pécs városát, a helyi társadalmi-politikai viszonyokat, a város kulturális életének meghatározó irányvonalait, s a térség sajátosságait.

A Part Sátor a 6. Kolozsvári Magyar Napok végéig várja látogatóit a Farkas utcában, ahol különböző tematikus beszélgetésekre és gyerekfoglalkozásokra is sor kerül.