Kiadták a Facebook-ot – Demény Péter legújabb kötetének bemutatójáról

Demény Péter Kolindárium című kötetét mutatták be szerda délután a 6. Kolozsvári Magyar Napok alkalmából ismét megnyitott New York Kávéházban. A könyvet Balázs Imre József író, egyetemi tanár méltatta, Laczkós Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész pedig a kötetben megjelent versek megzenésített változataival lepték meg a szép számban összegyűlt hallgatóságot.

A bemutatón elhangzott: mindenkinek ajánlják a könyvet, akinek van legalább egy keresztneve, hiszen a kötetben szereplő versek egy-egy név apropóján születtek. Demény Péter naponta írta a verseket, melyeket – a rá jellemző módon – a Facebook-on is közzé tett, így a most összegyűjtött szerzeményeket már korábban is olvashatták az online tér látogatói.

„Más kötetben és megint más a Facebook-on olvasni ezeket a verseket. A könyv egyfajta leltárkészítésről szól, s ez esetben ennek tárgyát a számunkra is ismerős nevek képezik” – mondta Balázs Imre József. Demény Péter hozzátette: azokat a verseket volt a legkönnyebb megírnia, melyekhez valamilyen személyes kapcsolata is van. „A múlt és a jelen darabjait zárják magukba a nevek. Annak lazasága azonban, hogy egy közösségi oldalon publikáltam a verseket először, sokat segített az írásban” – nyilatkozott a szerző, aki a könyvbemutató végén felolvasott néhány költeményt, majd dedikálta a helyszínen – s a fesztivál ideje alatt az Idea Könyvtérnél – megvásárolható köteteket.

elcsété