ÖSSZEFOGLALÓ A KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK NEGYEDIK NAPJÁRÓL

Kolozsvári Magyar Napok: a találkozás helye

Szerdán sem unatkozhattak azok, akik a 6. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából válogattak: előadások és könyvbemutatók, kiállítások és találkozók váltogatták egymást, s az esti eső ellenére is megtelt a tér az Ossian és a Republic zenekarok koncertje alatt.

A nap egyik kiemelkedő eseményének számított a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megszervezett magyar szakos véndiákok találkozója, ahol több mint 150 korábban végzett látta újra egymást. Az eseményen
1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak.

Egyed Emese költő, egyetemi tanár így nyilatkozott az eseményről: „a Babeş-Bolyain az évfolyam-találkozók hagyománya nem elég erős. Kevés olyan évfolyam volt, amely meg tudja magát szervezni és rendszeresen találkozik. A találkozás szabadsága létezik, és mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, hogy akar-e még tartozni ide, más magyar szakosokhoz, kíváncsiak-e egymásra a nemzedékek. Itt szerkesztők, sajtóbeli munkatársak, írók, középiskolai tanárok, hivatalnokok voltak jelen, mégis összeköt bennünket a magyar nyelv használata, az olvasás szeretete, általában a magyar kultúra ismerete és annak a képviselete. Céhként is tekinthetünk magunkra, mint a Magyar Szakosok Céhe, de ennél komplexebb társaságra gondolok. Akár érdekvédelmi, információs csoport is lehet ez, és minden
esetre tudnunk kell egymásról és számítani egymásra.”

A Szabók bástyájában dokumentációs vándorkiállítás vette kezdetét, mely az erdélyi műemlékekre, s azok alaprajzaira fókuszál. A téma azért is kiemelkedően fontos, mert ahogyan Gaal György, a tárlatot létrehozó Kelemen Lajos
Műemlékvédő Társaság elnöke is megfogalmazta: kiszámíthatatlan minden pillanat, s nem tudni, akad-e pénz és akarat valamelyik műemlék megmentésére és felújítására, vagy végleg eltűnnek épített kincseink.

Az Umlingok öröksége: a bodonkúti régi templom mennyezetkazettái címmel nyílt kiállítás szerda délután az Erdélyi Néprajzi Múzeumban. Tötszegi Tekla néprajzkutató, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban kiállított kazetta-tárlat megnyitóján elmondta: „Az Erdélyi Néprajzi Múzeum birtokában lévő, az eredeti, három-négy kazettahosszúságú elemek utólagos felszabdalásával nyert, negyvenhét mennyezettábla díszítménye sovány temperával készült, vastagabb alapozás nélküli, gyalult fenyőfa alapra. A kiállított darabok igényesen megfestett központi díszítményeinek többségét a késő reneszánsz formavilágában gyökerező florális kompozíciók alkotják. Harminchárom ilyen kazettánk van, további haton pedig valamely bibliai példabeszédre, történetre utaló, szimbolikus állatokat megjelenítő figurális ábrázolások vannak.” A kiállítás szeptember 20-ig látogatható.

A 6. Kolozsvári Magyar Napok idejére ismét megnyílt a New York Kávéház, mely a fesztivál egyik emblematikus színhelye. Itt került bemutatásra Demény Péter legújabb, Kolindárium című kötete, s ez a hajdan teljes pompájában működő szálló szolgáltatja a helyszínt az esti koncertek után megszervezésre kerülő buliknak is.

A Republic és az Ossian zenekarra sokan voltak kíváncsiak az esős idő ellenére is, így a Mátyás király lovas szobra körüli tér teljesen megtelt az esti órákban.

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án délután kezdődik a 17. Szent István-napi Néptánctalálkozó nyitógálája.

A 6. Kolozsvári Magyar Napok programja elérhető a rendezvény honlapján (www.magyarnapok.ro), s a legfrissebb fejleményeket, beszámolókat és fotógalériákat megtalálhatják a rendezvény Facebook-oldalán is.

A 6. Kolozsvári Magyar Napok sajtóirodája