Kolozsvári Magyar Napok, én táncolva szeretlek!

Az Attitude Tánciskola kapui 2010 óta állnak nyitva a tánc szerelmeseinek. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt tartanak órákat, és verseny szinten is megmérettetik magukat.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében táncoktatást tartanak a tánc iránt érdeklődőknek. Szerdán

18 órától a gyerekeké volt a táncparkett, majd ezt követően a táncos lábú felnőttek a bécsi keringő lépéseit sajátíthatták el. Mielőtt táncba lendültek volna a párok, az Attitude Tánciskola tulajdonosa és egyben nagy táncos múlttal rendelkező táncoktatója, Both István elmondta: „A bécsi keringő, ismert német nevén a Wiener Walzer a legrégebbi hagyományú társastánc. Neve a német »waltzen« (forogni, keringeni) szóból származik, és a talajon sikló lábak forgó mozgására vonatkozik.”

A legkisebbeket a szülők, nagyszülők hozták el, hogy már kiskorban elsajátíthassák és megszerethessék a tánc csodálatos világát. A gyerekek még kisebbnek tűntek a hatalmas, jól felszerelt, parkettes-tükrös táncteremben. Both Krisztina táncoktató türelmesen magyarázta a kisgyerekeknek a bécsi keringő alaplépéseit. A táncsuli oktatói játékosan igyekeztek lekötni a lurkók figyelmét, akik miután elsajátították az alaplépéseket, az óra második felében a ritmus, fej, kar, láb egy irányba történő mozgásáról és a felsőtest szép, kecses tartásáról tanulhattak. Végül pillanatok alatt színes diszkóvá varázsolódott a táncparkett, a picik eljátszották a szobros táncjátékot, majd a limbó hintót is. Gyerekricsaj töltötte be a termet, jó volt látni a felszabadult, vidámságtól kicsattanó gyerekek kavalkádját. Akik most részt vettek a nyílt napon, ősztől elkezdhetik a táncsulit. Szeptemberben nagy szeretettel várnak minden táncolni vágyó gyerkőcöt. Májusig tartanak az órák, majd egy előadás keretében a Magyar Színházban bemutatják az elsajátított tudásukat.

A felnőtteknek szóló táncoktatás az elmaradhatatlan táncban való köszönés megtanulásával kezdődött Both István vezetésével. A táncoktató még az elején leszögezte, hogy két fontos dolog van a táncban: a ritmus és a zenei stílusnak megfelelő mozgás. A bécsi keringő temperamentumos, szárnyaló, lendületes műfaj, zenei üteme: 3/4-es. Az oktató felhívta a figyelmet, hogy a táncban a lépés az, amikor teljesen áthelyezzük az egész testsúlyunkat, így a lépés megadja a test irányát, csak éreznünk kell. A titok a természetes, könnyed mozgásban van. Karakteresebb nők számára kihangsúlyozta, hogy a táncban rá kell bízniuk magukat a férfira, hiszen mindig ő vezet. A legfontosabb mindenképp az összhang, a párok közti szinkronitás, elengedhetetlen eleme az esztétikus, szép táncnak. A nő mindig a férfi jobb felén van – ez a szokás a régi időkből maradt fenn, amikor a férfiak kardtartót hordtak.

A táncoktató azzal az indokkal, hogy nemcsak látni-hallani kell, hanem megtapasztalni is a táncóra hangulatát, táncra kért, és elmondhatom, hogy rég volt ilyen profi táncpartnerem – pedig régebben magam is táncoltam –, mindemellett számos hasznos tippel látott el az oktató a bécsi keringő fortélyait illetően.

Kolozsvári Magyar Napok, én táncolva szeretlek!

Szöveg: Csata Réka