Visszamennek az alapokig az erdélyi műemlékekért

Találkozás régi ismerősökkel, barátokkal és szülőfalunk műemlékeivel – így lehetne jellemezni a Szabók bástyájában ma megnyitott, dokumentációs vándorkiállítást Erdélyi műemlékek címmel és alaprajzaival. Mert hogy ténylegesen is ez zajlott: a megnyitó közönsége lelkesen rohant egyik panótól a másikig, hogy felismeri-e az alaprajzból és a mellékelt fekete-fehér fotókból, melyik település melyik templomát látja.

Kiszámíthatatlan minden pillanat: nem tudhatjuk, mikor restaurálják a templomok, kollégiumok, papilakok valamelyikét – köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket Gaal György, a tárlatot létrehozó Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke. Ahogy azt sem tudhatjuk előre, akad-e pénz és akarat valamelyik műemlék megmentésére és felújítására, vagy végleg eltűnik.

A műemlékvédelmi felmérést végző Maksay Ádám építész az algyógyi körtemplom példáját említette: mivel nem tartozik egyetlen gyülekezethez sem, nincs, aki a felújítási terveket kezdeményezze és a továbbiakban támogassa.

A kiállításon húsz műemlék építészeti dokumentációját tekinthettük meg Erdély különböző tájegységeiről: főként református templomok, de kollégium és papilak is bekerült a műemlékvédelmi felmérésbe.

A kiállításon látott anyagok a kolozsvári Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium tulajdonába kerülnek – jelentette be hivatalosan is Gaal György. Ballai Zoltán, az Apafi Kollégium igazgatója személyesen köszönte meg a lehetőséget, és megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy mind Kolozsvár lakosai, mind a turisták ezeket bármikor megtekinthessék, és történeteiket megismerjék.