Magyar szakos véndiákok találkozója: „összeköt bennünket a magyar nyelv használata, az olvasás szeretete”

Több mint 150 véndiák részvételével zajlott szerdán reggel a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán a magyar szakos végzettek első nagy találkozója. Berszán István egyetemi docens, tanszékvezető szavaival élve – aki Vörösmarty Mihályt parafrazálta – Egyed Emese gondolt egy merészet és nagyot, és belevágott a szervezésbe.

Egyed Emese költő, egyetemi tanár így nyilatkozott az eseményről: “a Babeş-Bolyain az évfolyamtalálkozók hagyománya nem elég erős. Kevés olyan évfolyam volt, amely meg tudja magát szervezni és rendszeresen találkozik. A találkozás szabadsága létezik, és mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, hogy akar-e még tartozni ide, más magyar szakosokhoz, kíváncsiak-e egymásra a nemzedékek. Itt szerkesztők, sajtóbeli munkatársak, írók, középiskolai tanárok, hivatalnokok voltak jelen, mégis összeköt bennünket a magyar nyelv használata, az olvasás szeretete, általában a magyar kultúra ismerete és annak a képviselete. Céhként is tekinthetünk magunkra, mint a Magyar Szakosok Céhe, de ennél komplexebb társaságra gondolok. Akár érdekvédelmi, információs csoport is lehet ez, és minden esetre tudnunk kell egymásról és számítani egymásra.”

Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak. Korábbi baráti, évfolyamtársi, tanár-diák kapcsolatok újultak meg, erősödtek meg a mai napon.