Virtuózok

Augusztus 22., szombat, 18:00 – Kolozsvári Magyar Opera

A Virtuózok, a világ első, Magyarországon lezajlott komolyzenei tehetségkutató műsorának fiataljai meghívást kaptak az idei Kolozsvári Magyar Napokra. Augusztus 22-én, szombaton este a Kolozsvári Magyar Opera zenekarával adnak koncertet. A koncerten ott lesznek a televízióból már jól ismert tehetséges fiatalok: Lugosi Dániel Ali, Boros Misi, Demeniv Mihály, Tóth Bettina, Szauer Bianka, Kiss Zoltán és Sándor Zoltán.

Az M1 csatornán tavaly közvetített Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor váratlan és fergeteges sikert aratott nem csak Magyarországon, hanem a határon túli közösségekben is. A közvetítéseket több mint hárommillió néző követte. A műsor befejezése óta a fiatal tehetségek számtalan meghívást kaptak. A korcsoportgyőztesek felléptek többek között az Egyesült Államokban is.

A kolozsvári koncerten fellépő zenészek között ott lesz Lugosi Dániel Ali, a tinik korcsoportjának nyertese, a verseny közönségdíjasa, aki klarinétjátékával varázsolta el a zsűrit és a nézőket. Boros Misi a 11 éves zseniális zongorista, a kicsik korcsoportjának nyertese, akinek édesanyja Csíkszentmiklósról származik. Demeniv Mihály, a Virtuózok különdíjasa bebizonyította, hogy a harmonika abszolút klasszikus hangszer. Tóth Bettina és Szauer Bianka, a két tüneményes szegedi hárfás és a két hegedűvirtuóz, Kiss Zoltán és Sándor Zoltán is fellépnek.

A koncert érdekessége, hogy a kis tehetségeket rendhagyó módon a Kolozsvári Állami Magyar Opera zenekara kíséri Kulcsár Szabolcs vezénylésével. 


A koncert programja:

Lugosi Dániel Ali/Mozart: A-dúr klarinétverseny I–II. t.
Szauer Bianka/Deborah-Henson: Baroque Flamenco
Sándor Zoltán/Vivaldi: A tavasz I. t.
Demeniv Mihály/ Vivaldi: A nyár III. t.
Kiss Zoltán/Massenet: Thais Meditation
Boros Misi/Bartók: Szonatina, Bartók: Román népi táncok

Boros Misi/Haydn: D-dúr zongoraverseny II–III. t.
Tóth Bettina/Glinka: Pacsirta – szóló
Sándor Zoltán/Kreisler: Bécsi caprice
Demeniv Mihály/Piazzola: Oblivion, Zubitsky: Omaggio ad Astor Piazzola – szóló
Lugosi Dániel Ali/Kovács Béla: Sholem Alekhem