Nemzedékről nemzedékre - a Tarisznyás és a Tokos zenekar közös előadása

Augusztus 23., vasárnap, 19:00 - Farkas utcai színpad

 

Tokos zenekar

A népzene és a néptánc szeretete, a jó hangulat és a rendszeres táncházi muzsikálás hozott össze öt kolozsvári fiatalt, akik 2011 tavaszán zenekart alapítottak.

Mára a szakmaiság mellett szoros barátság is összeköti a tagokat, mely nagyban elősegíti a közös munkát, hiszen az örömzenélés mellett a Tokos zenekar fontos feladatának tekinti a néphagyomány hiteles továbbadását, és a táncházmozgalom terjesztését szerte a világban. Mestereiknek a kalotaszegi és magyarpalatkai adatközlő zenészeket tekintik, gyakran muzsikálnak együtt gyermekeikkel-unokáikkal, és tanulnak tőlük.

A zenekar minden tagja a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia diákja volt, így klasszikus komolyzenei tanulmányokkal alapozhatták meg a Tokos-hangzást. A tagok civil foglalkozása sem áll messze a zenétől: a kolozsvári Kallós Zoltán alapítvány népzene kurzust oktató tanárai, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Opera munkatársai.

Évközben farsangi, húsvéti, szüreti, karácsonyi bálokban, lakodalmakban húzzák a talpalávalót az erdélyi falvakban, Kolozsváron pedig rendszeres táncházban gondoskodnak a jó hangulatról, mely a fiatalokat és idősebbeket egyaránt magával ragadja.

2011-től minden nyáron a györgyfalvi, válaszúti és kalotaszentkirályi népzene és néptánc táborokban muzsikálnak és oktatnak. A táncházi mulatságok mellett koncertműsoruk is összeállt, melyben a tánc és ének is helyet kap.

2014 tavasza nagy változást hozott a zenekar életében, hiszen ekkor jelentkeztek az egész Kárpát-medencét felölelő népzenei tehetségkutató műsorba. A Fölszállott a páva mindhárom fordulójának kihívásait sikerrel vette az együttes, így kategóriájuk győztesei lettek.
A műsor óta még nagyobb elhivatottsággal és odaadással végzik választott hivatásukat, a népzene továbbéltetését, és igyekeznek a tehetségkutató adta ismertséget erre a célra fordítani.

Nagyobb koncertek, fellépések:
– 35 éves a kolozsvári táncház, Kolozsvár
– Debreceni Egység Fesztivál, Debrecen
– Kolozsvári Magyar Napok, Kolozsvár
– 15. Bálványosi Nyári Szabadegyetem, Tusnádfürdő
– 16. Mustjala Festival, Észtország
– Páva Gála 2014, Hagyományok Háza, Budapest
– Templomok éjszakája, Hannover
– MédiaTér konferencia, Kolozsvár
– Balatoni Hal- és Bor Ünnep, Balatonfüred

Tagok:
Tókos Csongor Attila (hegedű)
Vajas Albert (hegedű)
Szép Gyula Bálint (hegedű, brácsa)
Gergely Elek (harmonika, nagybőgő)
Tóth Adorján Márton (nagybőgő, brácsa)

Linkek:

www.facebook.com/tokoszenekar

Györgyfalvi muzsika:

Fölszállott a páva, döntő (szászcsávási muzsika):

Fölszállott a páva, második elődöntő:

 

Tarisznyas Együttes

 

A Tarisznyás Együttes tagjai az 1970-es évek végén Erdélyben is megalakult táncházmozgalom alapítói közé tartoznak. Mint ismeretes, a mozgalom célkitűzése a bartóki „tiszta forrás” szellemében összegyűjteni, illetve népszerűsíteni Erdély és a többi magyar nyelvterület tájegységeinek vokális és hangszeres muzsikáját.
A zenekar tagjai – Bárdos Réka (ének), Bardocz Sándor (hegedű), Kostyák Alpár (mélyhegedű) és Szép Gyula (nagybőgő) – kivétel nélkül képzett zenészek, akik ebben a felállásban a kolozsvári táncház zenekaraként is 1992-től napjainkig együtt muzsikálnak.

Az együttes énekese, Bárdos Réka a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem művészettörténet szakán diplomázott, jelenleg a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanítónője.

Bardocz Sándor hegedűsként érettségizett a Marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Gimnáziumban, majd tanári oklevelet szerzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem történelem–filozófia szakán. 1991 óta a Román Televízió Kolozsvári Stúdiója magyar adásánál dolgozik. Korábban volt szerkesztő, illetve főszerkesztő; jelenleg az adás főmunkatársa.

Kostyák Alpár zeneakadémiai hallgatóként 1977 őszén a kolozsvári Bodzafa együttesben kezdte táncházzenész pályafutását, majd ének és zene szakos tanárként 1981-től 1987-ig – zenésztársai disszidálásáig – a csíkszeredai Barozdában muzsikált. 1994-től a Román Televízió Kolozsvári Stúdiója magyar adásának (zenei) szerkesztője, később főmunkatársa.

Szép Gyula ének- és zeneszakos tanár a Székelyudvarhelyi Városi Művelődési Ház igazgatójaként a ’70-es évek végén megalakította a Venyige néptáncegyüttest, amelynek zenekarában játszott. 1989-től a Kolozsvári Magyar Opera művészeti titkára, később aligazgatója volt, majd 2000–2011 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) országos alelnöki tisztét látta el, 2008-tól pedig a Kolozsvári Magyar Opera aligazgatója, majd igazgatója lett.

A Tarisznyás Együttes eddigi belföldi és külföldi fellépésein (Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában, Finnországban, Lengyelországban, Moldova Köztársaságban, Németországban, Oroszországban, Svájcban és Svédországban) diplomáciai fogadások, folklórfesztiválok, szabadtéri ünnepségek, szabadidőközpontok, folk-bárok és más intézmények, illetve rendezvények közönségét szórakoztatta. Az együttes a felsoroltakon kívül gyakran muzsikál hivatásos és műkedvelő táncegyütteseknek, iskolákban, egyetemeken, valamint népművelő központokban. Ugyanakkor tudományos és népszerűsítő előadásokat is szokott tartani.