Lajkó Félix

Augusztus 20., csütörtök, 21:00 - Főtéri színpad

Lajkó Félix mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, mihez nyúl, kikkel lép színpadra, a végeredmény mindig kristálytiszta: valamilyen ismeretlenül mély forrásból táplálkozó, zsigeri lélek-zene egyveleg. A hegedűs zenei világa önálló műfajt teremt, amelyet különleges érzékenységgel és érzékkel vegyít gyakorlatilag bármilyen, hozzá hasonlóan igényes zenei együttállással.

„Az ördög hegedűse”, a „Vajdaság Paganinije”, legutóbb „ló-suttogónak” is nevezték. Leginkább egy őstehetség, aki eljutott a végponthoz, az alfához és ómegához, ahol minden stílus eltűnik, csak a zene marad. Mindegy, milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve vagy belebúgva a mikrofonba, mindegy, milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, bluesból, jazzből táplálkozva, Félix magán átszűrve, szabadon improvizálva elénk rakja a tiszta muzsikát a túlpartról.

Mióta elindult Szabadkáról első hangszerével, a citerával és egy kölcsönkért hegedűvel Budapestre, ingázik.
Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Tallinn, Bécs, New York zeneértő közönségét; pihenni, feltöltődni pedig visszatér a Vajdaságba, Palicsra a lovai közé, a családja körébe.

A Lajkó Félix FOLK-formáció először 2014. decemberében, a művész 40. születésnapjára rendezett Lajkó Félix-maratonon állt színpadra Szabadkán, majd a MÜPÁ-ban hallhatta a budapesti közönség. A koncerten Lajkó Félix kedvenc számait fűzi egy csokorba: énekes és virtuóz számok követik egymást.

A produkció igazi fesztivál-csemegeként járja a Kárpát-medencét, és a zenészek szerint minden esély megvan arra, hogy az egyik legemlékezetesebb Lajkó-koncert éppen a Kolozsvári Magyar Napokon legyen.   

Felállás:

Lajkó Félix – hegedű, citera

Brasnyó Antal – brácsa

Csobán Gergő – bőgő

Ének: Palya Bea, Csizmadia Anna, Tintér Gabriella

Linkek:

http://lajkofelix.hu/
https://www.facebook.com/lajkofelix?fref=ts

A Madárnak

Cipők 

A király