Kaláka

Augusztus 23., vasárnap, 19:00 - Főtéri színpad

Kányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: „A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«.”

A Kaláka koncertjein a gyerekek nemcsak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. Mivel a muzsikusok mind a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító, híres Lorántffy Zenei Általános Iskolába jártak, e zenei nevelés elkötelezettjei és tudatos használói. Turnéik során más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak.

A Kaláka legkedveltebb gyerekdarabjaiból áll a Három székláb elnevezésű műsor. Felhangzanak többek között a Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, illetve a sokak által kedvelt lemezek (A pelikán, Nálatok laknak-e állatok?, Ukulele, Az én szívemben boldogok a tárgyak, Bőrönd Ödön, Madáretető) darabjai. A muzsikusok bemutatják érdekes hangszereiket, lehet együtt énekelni, szajkó módra verset mondani és még közösen muzsikálni is.

Linkek:

http://kalaka.hu/

Három székláb

Faragott versike, Fakatona

Cinege cipője