S-a dat startul aniversării celor 700 de ani ai orașului Cluj!

megnyito_02_DSC_7611-2

Clujul a sărbătorit 700 de ani de la nașterea sa ca oraș cu 700 de sticle de șampanie, o paradă spectaculoasă de menestreli, muzicanți și soldați medievali, demonstrații de lupte sau dans și discursuri inaugurale. În timpul serii, au luat cuvântul Németh Zsolt, Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca și Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare.

Discursurile au subliniat importanța istorică a zilei de 19 august 2016, când se împlinesc 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, au reliefat caracterul multicultural al Clujului și, de asemenea, i-au urat succes orașului în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

„Trebuie să fim convinși că titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi obținut doar alungând dintre noi teama și indiferența”, a spus Horváth Anna.

Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare, a subliniat aceeași idee: „Ne dorim ca, fiind capitala culturală a Transilvaniei, Clujul să devină și Capitala Europeană a Culturii în 2021.” De asemenea, Szabó Lilla a vorbit despre parcursul deciziei de a sărbători cum se cuvine cei 700 de ani ai Clujului, pe care membrii Asociației Clujul Comoară, organizatorul Zilelor Culturale Maghiare, au luat-o încă din 2010.

megnyito_02_DSC_7738

Szabó Lilla

Următoarele puncte din programul serii au fost reprezentația de gală a spectacolului Hunyadi László al Operei Maghiare de Stat, pe scena mare din Piața Unirii și o videoproiecție de 3D mapping pe zidul Bisericii Sfântul Mihail.