Documente, sigilii și obiecte regale din Clujul medieval, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

MNIT expo 2

Expoziția Cluj – Kolozsvár – Klausenburg 700 a fost vernisată vineri, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în prezența a sute de persoane. Seria de obiecte expuse conține o copie în facsimil a confirmării de către regele Carol Robert de Anjou a Privilegiului din 1316, care a ridicat Clujul la rang de oraș, precum și documente regale originale referitoare la Clujul secolelor XIV-XVIII. De asemenea, publicul interesat poate vedea, în cadrul expoziției, obiecte interesante precum sigiliul original al orașului din secolul XVI, o stemă a Clujului din același secol, planuri ale orașului medieval sau paloșul călăului clujean din secolul XVII. Cel mai vechi exponat datează din 1336, iar cel mai nou din 1709. Curatorii expoziției sunt Mitu Melinda, istoric, Lupescu Radu, istoric și Flóra Ágnes, arhivar.

Seria de obiecte expuse e dedicată aniversării a 700 de ani de când regele Carol Robert a acordat cel mai important privilegiu orăşenesc locuitorilor oraşului Cluj, eveniment care a marcat începutul unor serii lungi de privilegii, datorită cărora Clujul a trecut printr-un proces de urbanizare puternic şi a devenit cel mai important oraş din Transilvania.

Majoritatea obiectelor expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei sunt originale, chiar dacă, de obicei, în cazul unor astfel de evenimente, documentele prezentate de muzee publicului sunt copii. „Am hotărât să aducem documente în original, pentru a apropia cât mai mult comunitatea de trecutul său”, a spus Flóra Ágnes, unul dintre curatorii expoziției.

MNIT expo

La eveniment au mai luat cuvântul Mitu Melinda, curator al expoziției, Paula Ivan, şefa Serviciului Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale și Kovács Sándor, protopop-paroh al Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Treime”.

Expoziția Cluj – Kolozsvár – Klausenburg 700 e organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Direcţia Judeţeană Cluj a Arhivelor Naţionale și Asociaţia Clujul Comoară.

Vernisajul expoziției face parte din seria de evenimente Cluj – oraș de 700 de ani, organizate de Zilele Culturale Maghiare. Acestea vor continua vineri, 19 august, de la ora 18:00, cu o paradă spectaculoasă între strada Mihail Kogălniceanu și Piața Unirii, urmată de o sărbătoare în centru, cu demonstrații de luptă și dansuri, precum și cu 700 de sticle de șampanie, pentru cei 700 de ani de viață ai orașului Cluj. Punctul culminant al serii Zilelor Culturale Maghiare va fi proiecția de video mapping de pe latura sudică a Bisericii Sfântul Mihail, cu începere de la ora 22:10.

Expoziția poate fi vizitată marți, respectiv de joi până duminică, în intervalul orar 10:00-16:00, iar miercurea între 12:00 și 18:00. Seria de obiecte va putea fi văzută la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei până pe 4 septembrie.