Akkor az 5. Kolozsvári Magyar Napok színházi miniévadában megteheted. A Kolozsvári Állami Magyar Színház legendás előadását, a Ványa bácsit az augusztus 17–24. között zajló kulturális seregszemlén kétszer is játsszák. Andrei Şerban nagy sikerű rendezése elnyerte a 2007-es év legjobb előadás, legjobb rendező (Andrei Şerban) és legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER- (Román Színházi Szövetség) díját, valamint a 2007/2008-as évad legjobb előadásának járó színikritikusok díját.

A színházi miniévadban a Ványa bácsin kívül természetesen még más előadás is terítékre kerül, például Góli Kornélia és Mezei Kinga színpadi adaptációja, a Csipke, melyet idén a közönségzsűri díjával tüntettek ki a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A csemegézést Georg Kreisler nagysikerű zenés monodrámájával, a Lola Blauval folytatják, melyet Béres László rendezett. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Rekviem egy házért című produkciójával gazdagítja a kínálatot.

Ahogy a színházi évadoknál szokás – még ha az mini is –, a változatos előadások mellé változatos jegyvásárlási lehetőségeket kínálnak. Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon játszott fenti produkciókhoz a belépőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztáránál, illetve online is meg lehet vásárolni.

A seregszemlén a kolozsvári magyar színház miniévadában természetesen más produkciókat is láthat a közönség, mégpedig INGYENESEN. Ilyen például a Serena in X-tremis koncertelőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház feldolgozásában, a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera Jancsó Hajnal rendezésében, A dzsungel könyve musical a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum előadásában.