Nem véletlen egybeesés, hogy idén az államalapító Szent István napjára esett a 16. Szent István-napi Néptánctalálkozó nyitógálája, mely a Kolozsvári Magyar Napok programjába ékelődve immár ötödik éve képezi az augusztus 20-i program gerincét.

Bővebben...

Tegnap este akkora shalom volt a Farkas utcában, hogy azon gondolkodtunk: jövőre megszervezzük a Kolozsvári Zsidó Napokat. Hakesheték még a Tevje dalát is elhúzták, ajvé. A kolozsváriaktól egyébként úgy tűnik, a haszid táncok sem állnak távol, engem pedig már régóta foglalkoztat a kérdés: mitől van az, hogy a klezmerre a magyarokban is megfut a vér, kiráz a hideg, és kicsit elszorul a szív?

Bővebben...

A 21. századi ember, ki most ha kell, élni nem, de halni mer. Az életből annyira elfogyott a lényeg, arról már ne is beszéljek, miként lappang csak a lélek a kétlábonjáróban - már, hogy ezt kutyafuttában hallom több szem-szájnak ingeréből.

Bővebben...

A Református Kollégium tornakertjében kialakított Erdély Café-sátorban szerda délben a Terem projekt kulisszatitkaiba tekinthettek be az érdeklődők. Benő Alpár, az egyesület ügyvezetője ismertette a projekt elsődleges céljait és az eddig elért eredményeket.

Bővebben...

Kincses Kolozsvár. A mára csaknem közhellyé koptatott szókapcsolat kialakulásához sok minden közrejátszott a történelem folyamán. Az egyik ilyen tényező egy sajátos erdélyi jelenség, a magyarság és az örmények együttélése volt, és jelenleg is az.

Már Szent István is belefoglalta apai intelmeibe, hogy a magyar egy befogadó nemzet, nyitottak kell lennünk más kultúrákkal való együttélésre.  Kérdés, hogy a másik fél hogyan fogadja ezt a nyitást. Az örmények jól fogadták, hiszen van közös a két kultúra között. Ha más nem is, de a tragikus múlt mindenképp a közös számlára írható. Évszázadok óta élünk együtt, és ez idő elég volt ahhoz, hogy közöset alkossunk. Ezeknek a közös alkotásoknak a nyomában jártunk szerda délután a Bocskai házban, egy beszélgetés keretében.

Bővebben...

Hogy milyen kincseket rejt Erdély és mely értékekről kellene többet beszélni? Nos, a mai nap folyamán az Erdély-Cáfé sátorban Pozsony Ferenc az Erdély néprajzi tájegységei és kulturális értékeik cím alatt összegezte és ismertette.

Bővebben...

Kalandokra invitált ma bennünket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem, ugyanis a Sapi közreműködésével ralizott idén januárban egy erdélyi csapat a Budapest – Bamakó amatőr versenyen. Transylvania 4 Africa néven és nemes céllal: számítógépeket, tartós élelmiszereket és ruhacsomagokat vitt Bamakóba.

Bővebben...

Az ember hajlamos konzerválni a zenészembereket. Szeretjük azt, amit kapunk tőlük és fel sem tűnik, hogy közben nem csak a saját életünkben múlik az idő, hanem a több, mint húsz éve a színpadon ugráló pasi is ugyanolyan vehemens időszámítást tudhat magáénak. Várjunk csak, 20+ év? Hogy akkor hány éves is? Te magasságos egek, már ennyi!? Ne hülyéskedjünk, nem is látszik rajta.

Bővebben...

A Kolozsvári Magyar Napok mindenki számára nagy esemény. Azt már a legtöbben tudjuk, milyen érzés megélni kolozsváriként ezt a csodás egy hetet. De vajon milyen lehet több, mint hatszáz kilométerről érkezve belecsöppenni a kulturális fesztivál zsongásába? A TIFF-ház teraszán csíptük el, épp egy születésnapi köszöntő kellős közepén, Szikra Andreát és Varga Norbertet, akik a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem oktatói, és már évek óta visszatérő látogatói rendezvényünknek.

Bővebben...

Magyarország 10 leglátogatottabb kiállításainak az egyike, Erdélyben már közel 600 fiatal látta a Kontraszt kiállítást, amelyet a Magyarországi Református Egyház és a magyarországi rendőrség hozott létre, azzal a céllal, hogy családoknak, ifjaknak felhívja a figyelmét. Hogy mire? Arra, hogy mennyire nem helyénvaló a családon belüli erőszak, hogy milyen veszélyei vannak a szenvedélybetegségeknek, hogy a válásnak és az abortusznak milyen következményei vannak. Megrázó, az ember érzékszerveire ható képek, videók fogadják az interaktív multimédia-kiállításra látogatókat.

Bővebben...

Kisebb baráti társaságra, családias hangulatra számítva vágtunk neki kedd este a Csillagtúrának. Persze nem ez, sokkal inkább a személyes érdeklődés késztetett arra, hogy részt vegyünk. Nem csalódtunk, sőt, minden tekintetben felülmúlta a várakozásainkat az éjszakába nyúló kiruccanás.

 Az első meglepetés a megérkezéskor ért, amikor több mint ötven elszánt ember várakozott a találkozóhelyen. A beígért félórás út erdei ösvényeken vezetett a csillagvizsgálat helyszínéül kiválasztott tisztásra, az esemény ezen része önmagában is izgalmas volt. De közel sem mérhető ahhoz, ami ezután következett. Miután a csapat eltévelyedett része odaért a helyszínre, lekapcsoltuk lámpáinkat, kizártuk a külvilágot és csak a csillagokra fókuszáltunk. A szemfülesebbeknek még a kívánságlistája is rövidebb lett, már csak teljesülniük kell. 

Váradi Nagy Pál, amatőr csillagász egyórás bemutató előadása számunkra vérprofinak tűnt. Kezdésnek közismert csillagképeket kerestünk meg, majd fokozatosan áttértünk kevésbé ismert, lenyűgöző történetekhez kapcsolódó csillaghalmazokra. A Göncölök felismerése még nem okozott különösebb problémát, de az eszerinti tájékozódással csak most kezdtünk ismerkedni.

Bővebben...