Az idei Kolozsvári Magyar Napokon nézőszámban az Illés50 vitte el a pálmát, amelyen hozzávetőlegesen 23-25 ezer érdeklődő volt jelen. A Quimby, a Szimfonik Live, az Experidance, a Magyar Rádió Szimfonikusainak hangversenye, Tamás Gábor, a Redutban szervezett hangversenyek, a színházi miniévad és a középkori utca szintén közönségsikert arattak.

Néhány nappal az 5. Kolozsvári Magyar Napok lejárta után a központi szervezőcsapat mérleget vont, elsősorban számokban.

A közel 500 rendezvénynek több mint 180 ezres látogatottsága volt. A résztvevőknek hozzávetőlegesen 10-20 százaléka érkezett Kolozs megyéből, Erdély különböző vidékeiről, valamint külföldről. A rendezvény iránti érdeklődés a korábbi évekhez képest annak ellenére sem változott, hogy az idei programokat rendszeresen zavarta meg eső, zápor, zivatar.

A rendezvényen 90 főből álló szervezői stáb, továbbá 200 önkéntes munkálkodott. A nyolc napos kulturális seregszemlét 57 országból interneten követték nyomon.

A Farkas utcában és környékén megszervezett fesztiválutca rekordot döntött: egyetlen évben sem volt fordult meg annyi érdeklődő a helyszínen, mint idén. A Fogoly utcában berendezett középkori utca a szigethalmi Emese Park jóvoltából szintén nagy sikert aratott, akárcsak az utca bejáratához raklapokból felépített, nyolc méteres kapubástya, amelynek célja Kolozsvár történelmi címérének középpontba állítása volt.

A hangsúlyosabb román kommunikációnak köszönhetően növekedett a román érdeklődők száma a fesztiválon. A kolozsvári román várostársaink körében leginkább a Szimfonik Live produkciója, az Experidance 1001 év című előadása, a városnéző séták, a kiállítások, a Jézus Krisztus Szupersztár és a fesztiválutca kínálata aratott sikert.

Az 5. Kolozsvári Magyar Napok honlapja és facebook oldala is túlszárnyalta a tavalyi érdeklődést. A www.magyarnapok.ro oldalt augusztus 16. és 25. között 36 ezer felhasználó látogatta meg, és összesen 210 ezer oldalt tekintettek meg. Augusztus 17-25. között a rendezvény facebook oldalán közel 33 ezer egyéni felhasználó tájékozódott, akik összesen közel 1.500.000-szer kattintottak a bejegyzésekre.

A rendezvény ideje alatt 57 országból közel tízezren követték élőben az esti koncerteket a TransylvaniaCam jóvoltából, Románián kívül kiemelten Magyarországról, az Egyesült Államokból, Németországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Kanadából, Svédországból, Hollandiából és Írországból.

A hétfői hangosítási problémákat leszámítva jelentős fennakadásoktól mentesen sikerült lebonyolítani a nyolc napos rendezvényt. Akárcsak tavaly, idén sem árnyékolta be a Magyar Napokat semmilyen incidens, ami elsősorban a kiváló közönségnek, de emellett hangsúlyosan a helyi és a megyei önkormányzat alá tartozó rendfenntartó szervekkel való jó együttműködésnek köszönhető.

A rendezvényt 101 támogató és közel 100 partnerszervezet támogatta, ajánlott fel programokat.

Öt év alatt megháromszorozódott az önkéntesek száma, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a fiatalok részéről a rendezvény lebonyolításában való aktív részvétel iránt. Idén román és angol önkéntes is színesítette a palettát, és külön kiemelendő, hogy a legidősebb önkéntes az idén töltötte be 69. életévét.

Az 5. Kolozsvári Magyar Napok SMS-kampányának keretében indított nyereményjáték keretében 686 SMS érkezett augusztus 27-ig, amiért ezúton is köszönetet mondunk. Aki a továbbiakban is szeretne hozzájárulni a jövő évi rendezvény megvalósításához, az szeptember 30-ig küldhet SMS-t a 8842-es számra KMN tartalommal.

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a szervezők a jövő évi viszontlátás reményében ezúton is köszönik a támogatóknak, a partnerszervezeteknek, a médiatámogatóknak, az önkénteseknek, és nem utolsó sorban a kiváló közönségnek a támogatást és a részvételt.

 

Az MR Szimfonikusok már negyedik alkalommal léptek színpadra a magyar popszakma képviselőivel, ezúttal a Kolozsvári Magyar Napokon, első alkalommal Budapesten kívül.

Az est folyamán fellépett Péterfy Bori, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Heaven Street Seven és az Irie Maffia.

A Petőfi Rádió 2010-ben mutatta be Szimfonik nevű programját, amelynek keretében egy rockzenekar és egy szimfonikus zenekar találkozott. A találkozásból egy jól ismert magyar dal rock-hangszereket sem nélkülöző nagyzenekari változata született meg. A Heaven Street Seven Ez a szerelem című dalának szimfonikus változatára minden bizonnyal sokan emlékeznek.

A programot továbbfejlesztették, és a Szimfonik Live nevet kapta. Ahogy a neve is mutatja, itt már minden élőben megy. A Kolozsvári Magyar Napokon adott koncerten a dalokat Megyesi Ádám, Subicz Gábor és Balogh Sándor karmester és zeneszerző hangszerelte. A koncert komolyzenei oldalát képviselő MR Szimfonikus Zenekart Balogh Sándor karmester vezényelte.

További részletek: www.mediaklikk.hu/szimfoniklive , www.mtva.hu/kozmedianapja

 

Jövőre hívatlanul is eljön a Kolozsvári Magyar Napokra – nyitotta ma az ötödik kiadás záróbeszédeinek sorát Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára. Szijjártó a magyar-román együttműködés egyik hírnökének tekinti a rendezvényt, és most szerzett tapasztalatai alapján büszke arra, hogy a magyar kormány is támogatja a Magyar Napokat. 

Bővebben...

Közjegyző jelenlétében sorsoltuk ki az SMS-kampányunk keretében indított játék nyerteseit, akik ma vehették át a nyereményeket az SMS-t visszaigazoló üzenet, a személyi igazolvány és a kitöltött regisztrációs szelvény felmutatását követően (a játékszabályoknak megfelelően). A Samsung Smart tévét Fazakas Zoltán vihette haza, a Samsung Galaxy okostelefont pedig Bedő Zsuzsanna. Mindenkinek köszönjük a támogató SMS-eket, és gratulálunk a nyerteseknek! Aki továbbra is támogatni szeretné a Kolozsvári Magyar Napokat, az szeptember 30-ig megteheti, az SMS-eket a 8842-es számra várjuk.

Köszönettel,
A szervezők

 

A Kolozsvári Magyar Napok műsorfüzetének utolsó lapjai üresen maradtak. Nem mintha nem lett volna mivel megtölteni, vagy nem került volna még program, amire elküldtük volna a kolozsváriakat. Hanem azért, hogy mindenki beleírja személyes gondolatait Kolozsvárról, a Házsongárdról, a Farkas utcában található csokis-banános óriáspalacsintáról, Tamás Gáborról vagy a Ványa bácsiról.

Bővebben...

Ezúton szeretnénk közvetíteni irányotokba Oszkár mélységes elnézését, amiért nem adta ki magát mélyebben és nagyobb mennyiségben, de a szomorú helyzet az, hogy a hollót mindezidáig a Fogoly utcában tartották fogva.

Bővebben...

A sámánkorszaktól napjainkig, összesen huszonegy látványos jelenetben táncolta el a magyarok históriáját a Experidance társulat a Kolozsvári Magyar Napok záróestéjén.

Bővebben...

Míg a színpadon hangoltak a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny erdélyi díjazottjai – a Tokos és a Harmadik zenekar, valamint Kacsó Hanga Borbála –, a verőfényes délutánban még nem lehetett számítani a későbbi esőre.

Bővebben...

Létezik egy szójáték az angolban arra, amit a szinültig telt Contiban átéltünk ma délután, ez az ún. eargasm. Most nem kísérelem meg lefordítani magyarra, sapienti sat. Harcsa Veronika koncertjén olyan kémia volt, mint egy csoportszeánszon. Fene gondolta, hogy amihez Gyémánt hozzányúl abból ott helyben a fülünk hallatára arany lesz, legyen az akár Nirvana-sláger, akár Weöres-vers.

Bővebben...

Megszokásból, félelemből és gyakran csak azért nem élünk nyelvi jogainkkal, mert úgy „egyszerűbb”– derült ki ma a PART sátorban, ahol Fancsali Ernő beszélgetett Lakó Péterfi Tünde marosvásárhelyi civil aktivistával és Landman Gáborral, a European Language Rights Alapítvány elnökével.

Bővebben...